Yoga & Terapi https://yogaogterapi.dk/ Sat, 02 Mar 2024 14:35:00 +0000 da-DK hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.3 Man kan ikke fikse sin krop med sit hoved https://yogaogterapi.dk/man-kan-ikke-fikse-sin-krop-med-sit-hoved/ https://yogaogterapi.dk/man-kan-ikke-fikse-sin-krop-med-sit-hoved/#respond Sat, 02 Mar 2024 14:34:33 +0000 https://yogaogterapi.dk/?p=2217 Hvad der kan opstå, når man tager kontakt til kroppen. I denne uge på holdet “Traume Orienteret Yoga” faldt snakken på de reaktioner, der kan opstå når man tager kontakt til kroppen. Det kan være når en velmenende ven eller partner, en psykolog eller måske en yogalærer (!) inviterer til at mærke, hvad der sker

The post Man kan ikke fikse sin krop med sit hoved appeared first on Yoga & Terapi.

]]>
Hvad der kan opstå, når man tager kontakt til kroppen.
I denne uge på holdet “Traume Orienteret Yoga” faldt snakken på de reaktioner, der kan opstå når man tager kontakt til kroppen.
Det kan være når en velmenende ven eller partner, en psykolog eller måske en yogalærer (!) inviterer til at mærke, hvad der sker i kroppen.
Måske har du erfaret, at du ikke kan mærke noget og det har efterladt dig med forvirring eller måske endda en fornemmelse af at være forkert. Det kan også være, at du er blevet irriteret og har konstateret, at den der har stillet spørgsmålet er irriterende eller at yogatimen er kedelig.
Eller måske er det så ubehageligt det du mærker, det kunne være sorg eller vrede, at du slet ikke kan holde ud, at forholde dig til det din krop fortæller dig.
En anden mulighed er at du har mærket fysisk ubehag, måske en sitrende fornemmelse af uro, måske en øget spænding i musklerne i den øverste del af kroppen – måske noget helt andet.
Din reaktion, når du forsøger at mærke hvad der sker i din krop, fortæller meget om, hvor vant du er til at mærke og lytte til det din krop fortæller dig.
I “Traume Orienteret Yoga” øver vi os på at sanse og mærke kroppen, så det kan blive nemmere med tiden. Men det kan godt være svært, måske endda ubehageligt i starten, hvis du i en lang periode har overhørt kroppens signaler. Derfor er det naturligt, at man bevidst eller ubevidst foretrækker at lade være.
Når du er bevidst om dine reaktioner på at mærke kroppen, er du allerede begyndt på rejsen, hvor du bliver bedre til at mærke din krop. Når du mærker kroppens signaler, er du i kontakt med dig selv, og du kan tage vare på dig selv og dine behov.

The post Man kan ikke fikse sin krop med sit hoved appeared first on Yoga & Terapi.

]]>
https://yogaogterapi.dk/man-kan-ikke-fikse-sin-krop-med-sit-hoved/feed/ 0
Søndagstanker om at trække vejret på yogamåtten. https://yogaogterapi.dk/soendagstanker-om-at-traekke-vejret-paa-yogamaatten/ https://yogaogterapi.dk/soendagstanker-om-at-traekke-vejret-paa-yogamaatten/#respond Sun, 22 Oct 2023 14:04:42 +0000 https://yogaogterapi.dk/?p=2078 Yoga og vejrtrækning Åndedrætsøvelser, guidninger i at bevæge sig i takt til vejrtrækningen eller guidninger i at bruge vejrtrækningen, som en forløsende metode er en gennemgående del af en yogapraksis.  Men det hænder imidlertid, at det er alt andet end rart, at trække vejret, som du bliver guidet til i en yogapraksis.  Måske er det

The post Søndagstanker om at trække vejret på yogamåtten. appeared first on Yoga & Terapi.

]]>

Yoga og vejrtrækning

Åndedrætsøvelser, guidninger i at bevæge sig i takt til vejrtrækningen eller guidninger i at bruge vejrtrækningen, som en forløsende metode er en gennemgående del af en yogapraksis. 

Men det hænder imidlertid, at det er alt andet end rart, at trække vejret, som du bliver guidet til i en yogapraksis. 

Måske er det blot anderledes og akavet i forhold til den måde du plejer at trække vejret på, men det kan også handle om at en dybere vejrtrækning, hvor åndedrætsmusklen diagfragma er hovedmuskelen, vil påvirke dig følelsesmæssigt eller måske endda aktivere tilstande i dit nervesystem, som er forbundet med utryghed.

Det kan være du kender det?

Jeg kender det ihvertfald. Når jeg er presset, måske har for mange gøremål eller går igennem en tid med svære følelser, som jeg måske bevidst eller ubevidst skubber til side, så er det svært at trække vejret roligt og dybt. Jeg mærker måske en overvældende tristhed eller mine tanker stikker af i alle mulige andre retninger end den yogapraksis, jeg er i gang med.

Det kan være det samme eller noget andet du mærker – det er helt sikkert ikke forkert.

Som yogalærer oplever jeg ofte at vejrtrækningen påvirker deltagerne forskelligt. Nogle elsker det og finder ro, mens andre bliver urolige og ser ud som om det nærmest er en pine at trække vejret. 

Vores vejrtrækning påvirker vores nervesystem og helt afhængig af, hvilke erfaringer vi har i vores nervesystem, vil vi blive påvirket forskelligt. For at opnå en rolig vejrtrækning skal vi være trygge. 

Det kan være du tænker, “jeg burde være tryg her på yogamåtten”, men din krop og dit nervesystem registrerer noget andet. Alene det at trække vejret dybt kan opleves utrygt. Det afhænger af om der i din krop gemmer sig traumer. Store eller små.

Vores nervesytem reagerer når vi føler os utrygge. Der etableres automatisk en tilstand i nervesystemet, der hjælper os med at komme igennem det der er utrygt. Det er smart!

Det kan være, du reagerer med en sympatisk respons i dit nervesystem. Det betyder, at kroppen gør sig klar til kamp eller flugt. En anden mulighed (når reaktionen i det sympatiske nervesystem ikke rækker til at håndtere den utrygge situation) er at nervesystemet etablerer en parasympatisk respons. Det betyder, at kroppen stivner i en frys tilstand.

Det kan være svært at forstå sig selv (og andre), hvis man ikke har denne grundlæggende viden om nervesystemets reaktion, når man er henholdsvis tryg og utryg. 

Så ligger du på yogamåtten og mærker ubehag, når du guides ind i en dybere vejrtrækning, så kan det handle om, hvilke tilstande der aktiveres i dit nervesystem. 

Det er vigtigt ikke blot at mase på med den dybe vejrtrækning. Hav tålmodighed med dig selv, hvis du kommer på yogamåtten og det vækker mere ubehag end velbehag. 

Tillad dig selv at øve dig på en dybere vejrtrækning i det tempo og i den rytme som passer til dig – og ikke til den yogaøvelse du er i gang med eller for den sags skyld til din yogalærer… men til dig.

De næste måneder vil jeg dele mere af min viden om nervesystemet tilstande. Både de tilstande der handler om stress og de tilstande der handler om traumer. Det er nemlig vigtigt at skelne.

Jeg har det ofte med som en del af yogaundervisningen. Ikke altid som oplæg, men mere drypvis viden undervejs i timen. 

Tak fordi du læste med og god søndag ?

Kh Dorte

The post Søndagstanker om at trække vejret på yogamåtten. appeared first on Yoga & Terapi.

]]>
https://yogaogterapi.dk/soendagstanker-om-at-traekke-vejret-paa-yogamaatten/feed/ 0
Kropsbehandlinger – når du har brug for at få kroppen med for at skabe forandring. https://yogaogterapi.dk/kropsbehandlinger-naar-du-har-brug-for-at-faa-kroppen-med-for-at-skabe-forandring/ https://yogaogterapi.dk/kropsbehandlinger-naar-du-har-brug-for-at-faa-kroppen-med-for-at-skabe-forandring/#respond Fri, 24 Mar 2023 18:10:32 +0000 https://yogaogterapi.dk/?p=1768 Samtaler vs kropslig tilgang? I næsten 15 år har jeg arbejdet med samtaleterapi. Haft hundredevis af forløb. Gennemført flere tusinde samtaletimer (og det ved jeg helt præcist, fordi man i psykiatrien bliver registreret, for hver eneste ydelse man laver), men jo mere jeg sætter mig ind i de kropslige komponenter ved mental lidelse, des mere

The post Kropsbehandlinger – når du har brug for at få kroppen med for at skabe forandring. appeared first on Yoga & Terapi.

]]>
Samtaler vs kropslig tilgang?

I næsten 15 år har jeg arbejdet med samtaleterapi. Haft hundredevis af forløb. Gennemført flere tusinde samtaletimer (og det ved jeg helt præcist, fordi man i psykiatrien bliver registreret, for hver eneste ydelse man laver), men jo mere jeg sætter mig ind i de kropslige komponenter ved mental lidelse, des mere står det klart for mig, at samtaleterapi ikke kan eller bør stå alene. 

Jeg mener på ingen måde, at det ene udelukker det andet – tværtimod, men jeg erfarer gang på gang, at samtaleterapi fører til vigtige indsigter, men ikke nødvendigvis forandring. 

Det oplever jeg til gengæld, at en kropslig tilgang kan. Når vejrtrækningen bliver mere hensigtsmæssig, det beroligende nervesystem aktiveres og der på et cellulært niveau genetableres en restituerende tilstand, så kan man komme sig fra den tilstand, som kroppen er i ved belastning, stress eller traume. En tilstand af overvældende kropslige symptomer, måske endda konkrete somatiske sygdomme og håbløshed.

Derfor tager jeg nu skridtet videre fra mine gruppeforløb “yogaforløb for stressramte, mediyoga og åndedrætskursus m.v. og tilbyder individuelle kropsbehandlinger, der efterlader dig med et roligt og restituerende nervesystem.

Jeg giver dig teknikker med, du kan bruge til enhver tid.

Men ikke nok med det. Behandlingen er aktiv! Det vil sige, at du lærer forskellige teknikker, du kan gøre brug af, til enhver tid, for at genskabe kontakt med din krop, berolige dit nervesystem og finde fodfæste, hvis du oplever at tabe kontrol.

At finde ro i krop og sind, sammen med andre i en yogaklasse, skaber en hel særlig forbindelse. 

Det mellemmenneskelige er af uvurderlig værdi. Det mærker jeg f.eks. på Yoga for stressramte. Uden ord, er vi kommet tæt på hinanden. Måske er du ikke der endnu i dit forløb, hvor du er klar til at være sammen med andre eller måske har du brug for den individuelle guidning for at give slip. Måske vil du gerne lære teknikker, du til enhver tid kan bruge, for at komme i kontakt med hvad du mærker. Det kan også være teknikker til selvberoligelse, når hjertebanken og tankemylder tager kontrollen over dig og dine ellers så gode intentioner og kloge indsigter (skabt på et tidspunkt, hvor kroppen og nervesystemet var i ro) synes uden for rækkevidde.

The post Kropsbehandlinger – når du har brug for at få kroppen med for at skabe forandring. appeared first on Yoga & Terapi.

]]>
https://yogaogterapi.dk/kropsbehandlinger-naar-du-har-brug-for-at-faa-kroppen-med-for-at-skabe-forandring/feed/ 0
Hvordan jeg lærte at meditere https://yogaogterapi.dk/hvordan-jeg-laerte-at-meditere/ https://yogaogterapi.dk/hvordan-jeg-laerte-at-meditere/#respond Sat, 11 Feb 2023 07:47:23 +0000 https://yogaogterapi.dk/?p=1719 Meditationen Kirtan Kriya Jeg har efterhånden introduceret mange til meditationen Kirtan Kriya, da det som regel er den, der kan få nybegyndere til at forholde sig til, hvad meditation er for en størrelse. Engang var jeg selv enormt skeptisk over at meditere. De første mange gange larmede tanken i mit hoved “hold kæft en klidmoster

The post Hvordan jeg lærte at meditere appeared first on Yoga & Terapi.

]]>

Meditationen Kirtan Kriya

Jeg har efterhånden introduceret mange til meditationen Kirtan Kriya, da det som regel er den, der kan få nybegyndere til at forholde sig til, hvad meditation er for en størrelse.

Engang var jeg selv enormt skeptisk over at meditere. De første mange gange larmede tanken i mit hoved “hold kæft en klidmoster du er ved at blive”. Jeg havde uendelig svært ved at sidde stille og turde nærmest ikke bryde mine evige tanker og analyser, blot for at gentage et mantra for mig selv. Tænk nu, hvis der var noget vigtigt jeg ikke fik gennemskuet!

Men så en dag stod det pludselig stille inde i hovedet midt under meditationen. Der var ro og jeg måtte overgive mig.

Nu elsker jeg den stille stund for mig selv. Jeg sidder igennem den uro, der er de første minutter, med tryghed ved at roen (måske) finder mig, når jeg er kommet længere ind i mediationen. Det lykkedes ikke altid – så meget klidmoster er jeg alligevel, ikke ;-)

I Kirtan Kriya mediation gentages mantraet SA TA NA MA. Samtidig bevæges tommeltotten henover de fire øvrige fingre. Mantraet skiftevis synges, hviskes og gentages uden lyd.

En deltager, på et af yogaholdene, sagde det helt enkelt en dag: Der er lige nøjagtig så meget, jeg skal beskæftige min hjerne med, at jeg holder fokus, og samtidig er der ikke mere, jeg skal, end at jeg kan lykkedes med det. Han var meget overrasket over, at der var blevet ro – for en stund.

Meditationen har veldokumenteret effekt på hukommelse, koncentration samt evnen til at finde ro og velvære.

Du kan lytte til sangen her eller læs mere via https://dk.mediyoga.com/kirtan-kriya-og-dens-medisinske-troverdighet/

The post Hvordan jeg lærte at meditere appeared first on Yoga & Terapi.

]]>
https://yogaogterapi.dk/hvordan-jeg-laerte-at-meditere/feed/ 0
Jule og nytårshilsen https://yogaogterapi.dk/jule-og-nytaarshilsen/ https://yogaogterapi.dk/jule-og-nytaarshilsen/#respond Sat, 17 Dec 2022 15:46:38 +0000 https://yogaogterapi.dk/?p=1631 Jule og nytårshilsen Fast ugentlig yogapraksis, yoga for stressramte og terapi. Først og fremmest TAK for den fine modtagelse jeg har fået i forbindelse med, at jeg har overtaget yogastudiet i Sønderportsgade. Der strømmer en god energi i lokalerne og samtidig var der behov for fornyelse for at få nye frø til at vokse. Vi

The post Jule og nytårshilsen appeared first on Yoga & Terapi.

]]>
Jule og nytårshilsen
Fast ugentlig yogapraksis, yoga for stressramte og terapi.
Først og fremmest TAK for den fine modtagelse jeg har fået i forbindelse med, at jeg har overtaget yogastudiet i Sønderportsgade. Der strømmer en god energi i lokalerne og samtidig var der behov for fornyelse for at få nye frø til at vokse.
Vi oplever alle, at den tid vi lever i, er en krisetid. Vi er i berøring med det på forskellig vis og der er stor forskel på, hvor hårdt vi er ramt på nuværende tidspunkt og i øvrigt også hvordan vi rammes af en krise, hvad enten den er personlig eller på et mere strukturelt plan.
Både i yogaen og i mit terapeutiske virke findes redskaber til at håndtere de tanker og følelser (og måske endda symptomer), der opstår i det enkelte menneske, når livet er svært.
Ofte sælges yoga (og den fælde hopper jeg også i) som en metode til velvære og “fryd og gammen”. Det er tillokkende at blive forført af ønsket om den “perfekte” tilstand – men i virkeligheden handler yoga og ligeså terapien, om at lære at håndtere livet, som det er. Ikke at livet skal være perfekt, men at man bliver i stand til at håndtere, det der er ens virkelighed. Fremfor konstant at være på overarbejde for at ændre virkeligheden.
Når man er i stand til at lytte til sig selv og håndtere livets udfordringer store som små, bliver det tydeligt, hvornår man skal sige til og fra – og det er vejen til sundhed i krop, sind og sjæl, som vel at mærke ikke er det samme som et liv i konstant velvære, fryd og gammen. Sikke en frihed! At give slip på tørsten efter det perfekte liv.
I terapiklinikken ser jeg især unge mennesker med stress og angst symptomer. De tørster efter venner, likes, smukt tøj og smukt ydre og de har sådan brug for, at få hjælp til at holde det svære ud, i stedet for at jagte noget der synes at kunne hjælpe. Det lyder så klicheagtigt, men min generation har virkelig et ansvar for at lære de unge mennesker, at holde ud når livet er svært og vide hvornår man siger til og fra. Kende sig selv og sine grænser.
Så med det i tankerne inviterer jeg dig på yogamåtten. Et sted, hvor det er oplagt at lære sig selv bedre at kende, blive klog på sine mønstre, hvad enten det er reaktionen på en øvelse, der kræver din udholdenhed eller det er i stilheden i savasana, du kommer på arbejde. Samtdig bærer en stærk krop dig nemmere gennem livet både fysisk og mentalt.
Terapien kan give samme indsigt via samtale, men de erfaringer der gøres i og med kroppen er nemmere at huske og integrere i dit liv.
Måske ønsker du en fast ugentlig yogapraksis, måske er du nysgerrig på et terapeutisk forløb, har behov for et forløb særlig tilrettelagt for stressramte eller måske passer mine tilbud slet ikke i dit liv ligenu – uanset vil jeg byde dig velkommen på min hjemmeside www.yogaogterapi.dk, hvor du kan læse mere om hold, events og terapi.
Samtidig vil jeg opfordre dig til, at lade dit nytårsforsæt være inspireret af tankerne om, hvad du tørster efter i dit liv, som måske slet ikke vil give dig det du mangler. Tag dig tid til at reflektere over om dine handlinger har sammenhæng med det, der er virkelig vigtigt for dig.
Mit eget nytårsforsæt handler om at passe bedre på min fysiske krop. Uanset hvor meget jeg ved om sunde bevægelser, tanker og følelser, og veje til forandring heraf har jeg en konstant tendens til at overhøre min krops signaler på overbelastnng. Noget andet virker vigtigere.
I efteråret har jeg fået behandling for smerter og spændte muskler i fødder, læg og knæ hos Klinik Corydon. På ganske få behandlinger, er jeg sluppet af med spændingerne og smerter, som jeg har gået med i lang tid. Det har mindet mig på, at huske betydningen af at tage det vigtige alvorligt, fremfor at tørste efter ting, der i virkeligheden ikke vægter ret højt. Ikke kun i min fysiske krop, men også i en lang række andre aspekter i livet. Jeg håber det forpligter mig, at sige det højt til dig.
Og med de ord vil jeg ønske dig en glædelig jul og et godt nytår. Jeg håber vi ses i Studio Ribe i 2023.
Kærlig hilsen Dorte
Læs mere om Klinik Corydon her: www.klinikcorydon.dk

The post Jule og nytårshilsen appeared first on Yoga & Terapi.

]]>
https://yogaogterapi.dk/jule-og-nytaarshilsen/feed/ 0
Yoga i et yogastudie…. i tvivl om det er noget for dig? https://yogaogterapi.dk/yoga-i-et-yogastudie-i-tvivl-om-det-er-noget-for-dig/ https://yogaogterapi.dk/yoga-i-et-yogastudie-i-tvivl-om-det-er-noget-for-dig/#respond Tue, 06 Dec 2022 18:47:43 +0000 https://yogaogterapi.dk/?p=1617 I Ribes yogastudio drejer sig ikke om at være tjekket i tøjet, smidig eller dybt spirituel. Det handler om at mærke glæden ved at bevæge sig og blive bevæget i krop og sind.  Har du aldrig gået til yoga før eller måske gået til yoga i et fitnesscenter eller i en gymnastiksal kan det være

The post Yoga i et yogastudie…. i tvivl om det er noget for dig? appeared first on Yoga & Terapi.

]]>
I Ribes yogastudio drejer sig ikke om at være tjekket i tøjet, smidig eller dybt spirituel. Det handler om at mærke glæden ved at bevæge sig og blive bevæget i krop og sind. 

Har du aldrig gået til yoga før eller måske gået til yoga i et fitnesscenter eller i en gymnastiksal kan det være en overvindelse, at træde ind af døren til et yogastudie. Er de andre vildt dygtige, vildt langhårede og “frelste”, er mit tøj forkert, kan jeg forstå hvad stillingerne hedder – du kan måske være bange for, at føle dig forkert eller fejlplaceret. 

I Ribes yogastudie er alle velkommen. Der undervises grundigt og derfor får du udbytte af undervisningen uanset dit niveau. Vi har til huse i de skønneste lokaler, der giver en stemning af ro og velvære straks, du træder ind af døren. Vi har kvalitetsudstyr og der er tænkt på de små detaljer for at give dig den bedste oplevelse. En lille pause fra hverdagen, hvor du kan lade op fysisk og mentalt.

Hvordan foregår det når jeg kommer til yoga? 

I receptionen kan man sidde og nyde en kop the og tale med de andre deltagere før praksis. Der er også nogle der foretrækker, at trække direkte ind i salen og søge ro og stilhed før opstart. Derfor er der en uskrevet regel om, at “snik snak” bliver i receptionen, så der er plads til alle. 

En yogatime startes typisk med en kort nærværsøvelse, så du lander på måtten og forbereder dig på din praksis. Herefter følger f.eks. åndedrætsøvelser eller vi går direkte til de fysiske stillinger. Som afrunding er der altid afspænding og indimellem meditation. På nogle hold er meditation en fast del af programmet.

Har du fået lyst til at prøve en praksis i yogastudiet er der flere forskellige muligheder. Hver uge er der mulighed for drop ind på de ledige pladser på holdene. Derudover er der events i weekender og ferier. Læs mere om de faste hold her

Læs mere om events her

Book din praksis her

Jeg håber at se dig. Tak fordi du læste med.

 

Kærlig hilsen Dorte

 

The post Yoga i et yogastudie…. i tvivl om det er noget for dig? appeared first on Yoga & Terapi.

]]>
https://yogaogterapi.dk/yoga-i-et-yogastudie-i-tvivl-om-det-er-noget-for-dig/feed/ 0