Samtaler vs kropslig tilgang?

I næsten 15 år har jeg arbejdet med samtaleterapi. Haft hundredevis af forløb. Gennemført flere tusinde samtaletimer (og det ved jeg helt præcist, fordi man i psykiatrien bliver registreret, for hver eneste ydelse man laver), men jo mere jeg sætter mig ind i de kropslige komponenter ved mental lidelse, des mere står det klart for mig, at samtaleterapi ikke kan eller bør stå alene. 

Jeg mener på ingen måde, at det ene udelukker det andet – tværtimod, men jeg erfarer gang på gang, at samtaleterapi fører til vigtige indsigter, men ikke nødvendigvis forandring. 

Det oplever jeg til gengæld, at en kropslig tilgang kan. Når vejrtrækningen bliver mere hensigtsmæssig, det beroligende nervesystem aktiveres og der på et cellulært niveau genetableres en restituerende tilstand, så kan man komme sig fra den tilstand, som kroppen er i ved belastning, stress eller traume. En tilstand af overvældende kropslige symptomer, måske endda konkrete somatiske sygdomme og håbløshed.

Derfor tager jeg nu skridtet videre fra mine gruppeforløb “yogaforløb for stressramte, mediyoga og åndedrætskursus m.v. og tilbyder individuelle kropsbehandlinger, der efterlader dig med et roligt og restituerende nervesystem.

Jeg giver dig teknikker med, du kan bruge til enhver tid.

Men ikke nok med det. Behandlingen er aktiv! Det vil sige, at du lærer forskellige teknikker, du kan gøre brug af, til enhver tid, for at genskabe kontakt med din krop, berolige dit nervesystem og finde fodfæste, hvis du oplever at tabe kontrol.

At finde ro i krop og sind, sammen med andre i en yogaklasse, skaber en hel særlig forbindelse. 

Det mellemmenneskelige er af uvurderlig værdi. Det mærker jeg f.eks. på Yoga for stressramte. Uden ord, er vi kommet tæt på hinanden. Måske er du ikke der endnu i dit forløb, hvor du er klar til at være sammen med andre eller måske har du brug for den individuelle guidning for at give slip. Måske vil du gerne lære teknikker, du til enhver tid kan bruge, for at komme i kontakt med hvad du mærker. Det kan også være teknikker til selvberoligelse, når hjertebanken og tankemylder tager kontrollen over dig og dine ellers så gode intentioner og kloge indsigter (skabt på et tidspunkt, hvor kroppen og nervesystemet var i ro) synes uden for rækkevidde.